Płaczek Paweł
Sortowanie
Źródło opisu
Legimi
(3)
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
E-booki
(3)
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Gogolin
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1693)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(782)
Płaczek Paweł
(-)
Kowalska Dorota
(671)
Doyle Arthur Conan
(643)
Konopnicka Maria
(614)
Wallace Edgar
(584)
Shakespeare William
(507)
Kochanowski Jan
(505)
Cartland Barbara
(496)
Dickens Charles
(448)
Buchner Friederike von
(438)
Hackett Pete
(434)
Maybach Viola
(434)
Sienkiewicz Henryk
(433)
Waidacher Toni
(423)
Verne Jules
(392)
Poe Edgar Allan
(366)
Twain Mark
(366)
Mickiewicz Adam
(351)
Krzyżanowski Julian
(350)
May Karl
(345)
Słowacki Juliusz
(345)
Kraszewski Józef Ignacy
(339)
Prus Bolesław
(327)
Orzeszkowa Eliza
(316)
Otwinowska Barbara
(309)
London Jack
(299)
Leśmian Bolesław
(290)
Dönges Günter
(286)
Boy-Żeleński Tadeusz
(285)
Mahr Kurt
(284)
Darlton Clark
(280)
Montgomery Lucy Maud
(279)
Ewers H.G
(278)
Andersen Hans Christian
(272)
Донцова Дарья
(268)
Krasicki Ignacy
(265)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(259)
Калинина Дарья
(257)
Francis H.G
(240)
Conrad Joseph
(235)
Żeromski Stefan
(235)
Austen Jane
(234)
May Karol
(232)
Vlcek Ernst
(231)
Barner G.F
(229)
Autores Varios
(228)
Chávez José Pérez
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Balzac Honoré de
(217)
Stevenson Robert Louis
(217)
King Stephen
(216)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Wells H. G
(215)
Kipling Rudyard
(212)
Voltz William
(211)
Goethe Johann Wolfgang von
(208)
Howard Robert E
(205)
Goliński Zbigniew
(201)
Hałas Jacek "Stranger"
(201)
Bazán Emilia Pardo
(200)
Baczyński Krzysztof Kamil
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Mark William
(195)
Czechowicz Józef
(189)
Alcott Louisa May
(186)
Hoffmann Horst
(186)
Courths-Mahler Hedwig
(184)
Kneifel Hans
(183)
Brand Max
(178)
Wilde Oscar
(177)
Verne Juliusz
(173)
Кир Булычев
(171)
Baudelaire Charles
(168)
Александрова Наталья
(168)
Kayser-Darius Nina
(164)
Woolf Virginia
(164)
Jachowicz Stanisław
(163)
McMason Fred
(162)
Haensel Hubert
(159)
Praca zbiorowa
(159)
Колычев Владимир
(159)
Rawinis Marian Piotr
(158)
Головачёв Василий
(157)
Collins Wilkie
(151)
Steel Danielle
(148)
Leblanc Maurice
(146)
Scott Walter
(146)
Reymont Władysław Stanisław
(145)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(142)
Fischer Marie Louise
(141)
Grey Zane
(141)
Lange Antoni
(140)
Rok wydania
2020 - 2024
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Kuchnia regionalna
(1)
Kulinaria
(1)
Temat: miejsce
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Warszawa da się zjeść / Paweł Płaczek ; [zdjęcia potraw Paweł Płaczek, ilustracje Warszawy Karolina Kopiec]. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Skarpa Warszawska, copyright 2021. - 237, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Autor prezentuje 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gogolin
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Czy przechodząc kiedyś obok piekarni, pomyśleliście: „Ach, żeby tak samemu umieć robić te wszystkie bułki i chleby?”. Ta książka udowodni wam, że to nic trudnego! Poznajcie 120 przepisów, które zamienią was w piekarzy z prawdziwego zdarzenia: od tradycyjnych polskich pszennych bochenków z chrupiącą skórką, poprzez pieczywo z najbardziej szlachetnej i zdrowej płaskurki, aż po chlebki cebulowe czy serowe; od angielskich scones i włoskiej focacci, po nasze swojskie precle; od słodkich drożdżówek, przez muffiny z orzechami i migdałami, po kilka fantastycznych ciast i pączków. Przekonajcie się, że aby wyczarować świeże, przepyszne, aromatyczne wypieki, wcale nie trzeba magicznych sztuczek. Wystarczy tylko odrobina czasu i trochę kreatywności. Zacznijcie wraz ze mną przygodę w domowej piekarni!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić? Czy chodząc po sklepach i obserwując coraz wyższe ceny, pomyśleliście: „Przydałoby się wprowadzić jakieś oszczędności?”. Ta książka pomoże wam gotować smacznie, ale i tanio. Poznajcie 120 przepisów, które pozwolą wam wprowadzić w życie zasadę „zero waste”: od rosołu, który może stać się źródłem posiłków na cały tydzień, po zrobiony domowym sposobem kremowy serek i masło; od wodzionki, czyli zupy z niczego, poprzez panczkraut, czyli śląską kapustę z ziemniakami, po jabłka pod kruszonką; od podkarpackich proziaków, czyli bułeczek z patelni, przez orientalną szakszukę, aż po nasze swojskie chrupiące placki ziemniaczane. Przekonajcie się, że aby zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy, wcale nie trzeba wydać majątku. Zacznijcie wraz ze mną gotować w trybie kryzysowym!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Czy nadchodzące święta Bożego Narodzenia budzą w Was nie tylko ciepłe uczucia, ale też ataki paniki, że znów trzeba będzie spędzić niezliczoną liczbę godzin przy kuchni i załamywać się, że połowa potraw nie wychodzi? Czy takie uczucia budzą się w Was przed każdą uroczystością, na którą zapraszacie do siebie gości? Ta książka pomoże Wam przetrwać i nie zwariować. Poznajcie 100 przepisów, które przydadzą się Wam nie tylko na Boże Narodzenie, lecz także przy wielu innych okazjach, które chcecie i lubicie celebrować: od tradycyjnego czerwonego barszczu na zakwasie z uszkami czy bakłażana pieczonego z sosem sojowym i podanego na kremowym serku, przez brukselkę z cynamonem i chili, kapustę z grzybami, poprzez karpia po żydowsku oraz cytrusy z makiem i sosem musztardowym. Przekonajcie się, że aby stworzyć niezapominane uroczyste menu, wcale nie potrzeba cudu
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej